Przez życie lecę jak rajdowiec

Zastosowanie łusek gryki

Zastosowanie łusek gryki

Gryka, to roślina rdestowata znana na całym świecie od wieków. Wnętrze jej ziarna od zawsze wykorzystywane było jako składnik pożywienia. Zgoła inny charakter przypisano otoczce ziarenka – zauważają pasjonaci z firmy (https://ilovegrain.com/).

Wypełnij mną poduszkę

Łuska gryczana przez wiele dekad w przeciwieństwie do samego wnętrza ziarna, uznawana była za odpad. Na terenie dzisiejszych Indii i Pakistanu wykorzystywana była jako wypełnienie pościeli i siedzisk. Łyski gryki, ze względu na dużą wytrzymałość, a także brak odkształcania pod wpływem ciężaru ciała, nadal wykorzystywane są w przemyśle włókienniczym. Skala tego procesu wykracza jednak poza tereny Azji i poduszki z gryką można zakupić również w Polsce – np. w sklepie internetowym Ilovegrain.com.

Zjedz mnie na zdrowie

Pomimo początkowych skojarzeń z wypełnieniem poduszek, czy innych przedmiotów, łuska stanowi również możliwy element diety. Gryczana łuska to świetne źródło ważnych dla zdrowia witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy nie tylko regulują metabolizm (jego wzmocnienie odpowiada za spadek masy ciała), ale również wpływają na działanie układu nerwowego. Witamina E, która również zawarta jest w łusce to minerał młodości, a także naturalny wspomagacz potencji. Ponadto łuska gryczana zawiera krzem, selen, a także cynk i żelazo wpływające na stan skóry i przebieg szklaków metabolicznych w organizmie ludzkim. Niewątpliwą zaletą łuski jest również zawartość rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne i będącej antyoksydantem walczącym z wolnymi rodnikami.

Łuska gryki stanowi świetne źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Dodawać można ją zarówno do jogurtów, mleka i muesli, a także sałatek i różnego rodzaju wypieków. Jako element wypełnienia poduszek i siedzisk będzie dobrym wyborem dla osób borykających się z bólami grzbietu, czy bezsennością.

Powiązane posty