Jak krok po kroku filetować rybę

Filetowanie ryby to nie jest łatwa sztuka, ale przy odrobinie cierpliwości można się tego nauczyć. Jeżeli ryby jada się często, tak naprawdę nie ma innego wyjścia. Samodzielne przygotowanie filetów z ryby jest bardziej opłacalne niż zakup gotowych filetów świeżych lub mrożonych.

Co jest potrzebne do filetowania ryby

Do filetowania ryby warto przygotować podstawowe narzędzia kuchenne takie jak deska, najlepiej plastikowa, bo nie będzie ona przenikała zapachami ryby. Należy kupić sobie również bardzo ostry nóż, dodatkowo można wyposażyć się w kuchenną pensetę do wyciągania ości.

Jak filetować rybę?

Od czego rozpocząć filetowanie ryby? Jeżeli kupiło się rybę wypatroszoną, należy rozpocząć od usunięcia śluzu oraz rybich łusek. Potem trzeba odciąć jej głowę oraz ogon, a następnie rybę przeciąć na pół wzdłuż brzucha i grzbietu. Kolejny krok to precyzyjne zdejmowanie skóry. Używa się do tego bardzo ostrego noża, który należy umieścić tuż pod skórą, która będzie delikatnie odcinana od mięsa. Trzeba robić to powoli, aby nie zniszczyć ryby i zachować jak najładniejszy kawałek mięsa. Na koniec można jeszcze pobawić się kuchenną pensetą i usunąć wszystkie ości. Trzeba też pozbyć się kręgosłupa, który również należy po prostu wyciąć za pomocą bardzo ostrego noża. W ten sposób uzyskuje się oczyszczony kawałek rybiego mięsa.